VI Jornades d'investigació artística en música dels Pirineus
Entre paraules i música: presentació del llibre Malditas palabras i del CD inVersions
Malditas palabras
Aquest nou llibre, Malditas palabras, fou escrit durant els llargs mesos de confinament de l’any 2020, i està directament vinculat al seu projecte d’investigació artística inVersions. Allunyant-se per un moment de la investigació musicològica que caracteritzava els seus anteriors Historia de la técnica pianística (2001), Beethoven al piano (2010, 2ª ed.: 2020) i Tone Moves (2019), aquesta monografia parteix de l’ús que es fa d’algunes paraules decisives pel món de la música (i el de la música clàssica europea, en particular) per evidenciar la fragilitat de molta terminologia musical, polemitzar sobre l’halo metafísica que freqüentment l’impregna i denunciar l’etnocentrisme implícit en les pretensions de superioritat de certa música sobre una altra. Amb un to àgil i mordaç, a vegades irònic i sovint provocador, Luca Chiantore desvetlla les seves idees més recents en aquest llibre ple de records personals i reflexions íntimes que sorprendran als qui coneixen els seus altres escrits i a la vegada s’aproparan el gran públic al to dinàmic i poc convencional de les seves conferències i els seus concerts.
inVersions
El primer treball discogràfic del projecte inVERSIONS. Dos CD dedicats a dos gegants de la era de las revolucions, Hélène de Montgeroult i Ludwig van Beethoven, de qui les seves obres son llegides a través del filtre personalissim de Luca Chiantore.
La investigació musicològica pot ser un estímul sense igual per aportar idees a la interpretació. Però des de fa molt temps he sigut conscient de que la interpretació pot fàcilment retroalimentar el pensament musicològic. I això no és tot. Molt sovint aquestes sinergies no revelen una trajectòria unidireccional clara. Experimento aquesta fèrtil trobada amb creixent interès, en particular pel seu potencial per remodelar les nostres categories historiogràfiques, estilístiques i professionals. Amb això en ment, al novembre de 2018, vaig llançar aquest nou projecte personal: concerts, xerrades, gravacions i altres iniciatives, algunes dirigides a un entorn acadèmic, altres al públic en general, el denominador comú és el meu desig d’oferir formes alternatives d’interpretar el repertori de música clàssica partint d’enfocaments no convencionals basats en la musicologia.
Per a més informació e informació actualitzada sobre el projecte inVERSIONS: www.in-versions.com
Luca Chiantore
Luca Chiantore, músic i musicòleg italià, és doctor en Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha centrat la seva tasca d’investigador en el repertori pianístic del segle XIX i en les transformacions dels paradigmes interpretatius a la música europea des del segle XVIII fins a l’actualitat. És autor, entre altres, de Historia de la técnica pianística (2001), Beethoven al piano (2ª ed. 2020), Tone Moves (2019), Malditas palabras (2020) i, juntament a Áurea Domínguez i Sílvia Martínez, Escribir sobre música (2016; 2ª ed. 2018).
Ha ofert recitals com a pianista al Carnegie Hall de Nueva York, al Teatro Colón de Buenos Aires, al Museo de Arte de São Paulo i al Palacio de Bellas Artes de la Ciudad de México i ha realitzat cursos, conferències i masterclasses en més de cent cinquanta universitats i institucions educatives d’Europa, Amèrica i Àsia.
Dedicat a la recerca de nous models d’interacció entre interpretació i composició, ha fundat juntament al compositor i productor David Ortolà el Tropos Ensemble, col·lectiu de creació experimental amb el que realitza amb regularitat gires internacionals de concerts. Al novembre de 2018 ha presentat el projecte d’investigació artística inVERSIONS, que l’està ocupant des de llavors en un ampli programa de concerts a piano sol i amb orquestra, conferències-concert i gravacions no convencionals del repertori clàssic a Espanya, Portugal, França, Regne Unit, Itàlia, Grècia, Turquia, Islàndia, Estats Units, Mèxic, Costa Rica, Colòmbia, Bolívia, Xile, Singapur, Indonèsia i Xina.
Luca Chiantore és professor del Departament de Musicologia de l’Escola Superior de Música de Catalunya, de la Escuela Superior de Música Reina Sofía i del doctorat en música de la Universidade de Aveiro. És investigador integrat de l’institut INET-md i des de 2003 les seves activitats estan coordinades per Musikeon, empresa de serveis musicològics i formació musical especialitzada.